3-daagse Wandelretraite Santiago de Salland
nog geen datum vastgesteld

Is een wandelretraite iets voor jou? In onze praktijk horen we regelmatig “Soms ben ik het spoor wel eens bijster, dan weet ik niet meer precies welke kant ik op wil.” of ”Ik geef zoveel aandacht aan anderen waardoor ik mezelf vergeet”. Het kan te maken hebben met situaties in de privésfeer of werk waardoor iemand vastloopt. Het gevolg is een gevoel van onbehagen en innerlijke onrust. Een wandelretraite helpt je de rust te hervinden en je zowel fysiek als mentaal in beweging te brengen.

 

Want wat is pelgrimeren anders dan

wandelen met je ziel, kijken met je innerlijk oog, luisteren met je hart, en zo het geheim van het leven op het spoor komen.

(Jeroen Gooskens)

Een moment van stilstaan

In de waan van de dag nemen we nauwelijks tot geen tijd om stil te staan bij het moment. Om bij onszelf de vraag te stellen “waar sta ik nu en waar wil ik naar toe?”

 

In vijf stappen je pad vinden

Tijdens de 3-daagse wandelretraite Santiago de Salland zet je vijf stappen die je helpen om je pad te hervinden. Je gaat aan de slag met antwoorden op de vragen: “Waar sta ik, waar wil ik heen, wat houdt me tegen en hoe kan ik dat veranderen, zodat ik MIJN pad kan vervolgen”. En vergeet niet: Het pad is het doel…

De mogelijkheid om je eigen pad te gaan wordt geboden in de vorm van stilte, offline zijn, natuur en eenvoud. Vaak zorgen deze voorwaarden er voor dat je terecht komt bij je diepere drijfveren en bij wat voor jou in het leven echt belangrijk is.

Guusta Zuurbier en Annemarie van Doorn willen je hierbij graag begeleiden

Zij hebben hun krachten gebundeld en vanuit ieders professionele achtergrond en ervaring in pelgrimeren een wandelretraite ontwikkeld. De combinatie van mindfulness en coaching afgewisseld met wandelen en (creatieve) oefeningen, is inspirerend en effectief.

Pelgrimeren

Guusta en Annemarie hebben zelf ervaren wat pelgrimeren voor hen heeft betekend. Guusta heeft een wereldreis gemaakt en Annemarie heeft in 2017 de Camino naar Santiago de Compostella gelopen (lees hier haar blog Annemarielooptdecamino​​). Gedurende hun reis hebben ze ieder op hun eigen manier mooie en emotionele momenten beleefd en inzichten gekregen die van invloed zijn geweest op hun verdere leven.

De natuur werkt ontspannend

Tijdens de wandelretraite wordt de natuur gebruikt als inspiratiebron. Zo wordt het proces van de begeleiding verrijkt en verdiept. Bovendien werkt de natuur ontspannend voor lichaam en geest, wat sterk bijdraagt aan het krijgen van diepere inzichten!

Programma

Dag 1 van deze wandelretraite

Om 15.00 uur treffen we elkaar bij klooster Nieuw-Sion. Dit is de basis van waaruit we starten en steeds in de avond weer terugkeren. Na een uurtje landen is het tijd voor een bezinningsworkshop. Hierin bespreken we de eerste stap: “wat is je verlangen”?

Om 16.00 uur kun je optioneel meedoen met het getijdengebed wat in de kloosterkerk plaatsvindt. In de avond kun je deelnemen aan de stiltewandeling. Ook krijg je een vraag mee die helpt om na te denken over de tweede stap: “hoe sta ik ervoor, oftewel verkennen van het uitgangspunt”

Dag 2 van deze wandelretraite

In de ochtend starten we met een mindfulness- of losmakende oefening. Om 10 uur staat wederom een bezinningsworkshop op het programma. Wanneer het weer mee zit zal deze bezinningsworkshop plaatsvinden in nabijgelegen bos met een mooie rietgedekte theekoepel op ongeveer 500 meter vanaf het klooster. Hier komt de derde stap aan bod te weten: “wat houdt me tegen, oftewel verdiepen” .

Na de middagmaaltijd verlaten we als echte pelgrims al wandelend het klooster. Na ongeveer 13 kilometer wandelen komen we aan bij de voormalige synagoge te Raalte. Een klein kerkje waar plaats is voor ons allemaal. Hier is tijd om na te denken over : “wat heb ik nodig om stappen te zetten, oftewel veranderen”. De avond is ter vrije besteding.

Dag 3 van deze wandelretraite

Wederom starten we de ochtend met een mindfulnessoefening. We ontbijten samen en dan vertrekken we al wandelend richting de bijzondere Yurt die onderdeel is van Landgoed “Den Duurschen Hof” (9 – 11 km). Aangekomen bij de Yurt in Den Nul zal de laatste workshop plaatsvinden in de bijzondere sfeer van geborgenheid en stilte. De vijfde stap heb je gezet in de vorm van bezinnen over hoe je het geleerde gaat toepassen in het dagelijks leven oftewel: “verankeren”.

Rond 16.00 eindigt de 3-daagse en word je teruggebracht naar het beginpunt, het klooster Nieuw Sion. Vervoer is geregeld.

Wil je zeker weten of de wandelretraite iets voor je is?

We kunnen ons voorstellen dat je nog (praktische) vragen hebt over het programma, bel ons gerust of stuur een mail of app ons. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je vragen te beantwoorden. Verder is het van belang dat je over een basisconditie beschikt en in staat bent om 10-13 km te wandelen.

Dit is wat je krijgt in het programma:

Twee overnachtingen

Je overnacht in een eenvoudige éénpersoonskamer in het klooster Nieuw-Sion in Diepenveen.

Maaltijden en drankjes

Op vrijdagavond een avondmaaltijd, zaterdag ontbijt, lunch en avondmaaltijd en zondag een ontbijt en lunch. Alle maaltijden zijn zoveel mogelijk bereid met biologische ingrediënten afkomstig uit het mooie Salland. Niet alcoholische drankjes zijn inbegrepen. 

Support 

Van Guusta, psycholoog bij psychologenpraktijk Guusta Zuurbier en

Annemarie van Doorn, loopbaanprofessional en wandelcoach bij Beweeg & Beleef.

Neem gerust een kijkje op de websites voor meer informatie.

Theoretische onderbouwing

Naast theoretische onderbouwing van de onderwerpen die worden besproken, ontvang je een notitieboekje om inzichten, ideeën en aantekeningen op te schrijven.

Persoonlijk plan van aanpak

Een persoonlijk plan van aanpak helpt je om het geleerde van de afgelopen dagen mee te nemen naar de praktijk.

Stilte, rust en bezinning

Wandelaar, je sporen
zijn de weg, en zij alleen;
wandelaar, er is geen weg,
de weg ontstaat in het gaan

Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je het pad dat nooit meer betreden zal worden.
Wandelaar, er is geen weg,
slechts een kielzog in de zee

Antonio Machado

 

Ik had in eerste instantie alleen maar geschreven dat het weekend goed was met veel verschillende onderwerpen en dat jullie enthousiast waren, maar het was veel meer dan dat...
De sfeer die jullie in het klooster gebracht/gemaakt hebben gaf al heel veel rust.
Je gelijk al welkom voelen bij binnenkomst, de heerlijke zelfgemaakte maaltijden, de zelf gebakken lekkernijen, de gezelligheid, een vriendelijk woord, de humor en ja ook de dingen die soms iets anders liepen dan gepland...het invullen van de papieren in de regen, de wandeling met de roze lintjes 😉.
De yoga- en meditatielessen, binnen en buiten, en de vele, vele mooie momenten met de groep. Ook heel bijzonder dat jullie vanmorgen ook zelf geraakt werden door de verhalen, zo mooi om te zien!
Nogmaals dank jullie wel en heel graag tot ziens!

Reina

Wil je ook tijd voor jezelf, even weg uit het hectische leven en stilte ervaren?

Het is niet nodig om een verre reis te maken, ook dicht bij huis is het mogelijk om te ervaren wat stilte en wandelen voor je kan betekenen. Momenten voor jezelf en momenten van saamhorigheid met andere deelnemers gunnen we jou van harte. We vinden het belangrijk dat iedere deelnemer aandacht verdient, daarom is het maximum aantal deelnemers gesteld op 10 deelnemers.

 

We kijken uit naar je komst, 

je bent van harte welkom!

Wandelretraite