Re-integratie

Spoor 2

Een adequaat re-integratietraject 

Je bent op zoek naar een adequaat traject waarbij persoonlijke aandacht voorop staat.

Door een langdurige periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid is het niet meer mogelijk om je eigen werk (gedeeltelijk) te hervatten. Geen fijne situatie. Als werknemer zal je in het kader van spoor 2 een andere weg moeten kiezen bij een andere werkgever.

Je staat er niet alleen voor. Wij en je werkgever willen jou zo goed mogelijk ondersteunen in het vinden van ander passend werk dat aansluit bij jouw kwaliteiten en wensen.

Werkwijze

De gesprekken (sessies) van 1,5 uur vinden in overleg met jou om de week op kantoor plaats. Indien gewenst is het mogelijk, afhankelijk van de belastbaarheid, om enkele gesprekken al wandelend plaats te laten vinden. 

Het voordeel van wandelen is dat je letterlijk in beweging komt. De natuurlijke omgeving werkt rustgevend en wordt als extra element meegenomen in het gesprek, waardoor inzichten op een andere manier ontstaan. Deelnemers geven aan dat wandelcoaching een positief effect heeft op hun herstel en welbevinden. 

De gesprekken zijn in de eerste fase gericht op het vinden van antwoorden op de vragen: wat kan ik, wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik daar?  De tweede fase is meer actiegericht. We stellen een persoonlijk koersplan op waarin concrete stappen staan vermeld richting de arbeidsmarkt, op een manier die bij jou past.

Afhankelijk van de omstandigheden zowel zakelijk als privé, kennis en ervaringen, motivatie,  leervermogen, tempo, mogelijkheden en persoonlijke wensen is een traject van minimaal 6 maanden wenselijk.

Annemarie van Doorn

Intakegesprek

Er vindt eerst een uitgebreid intakegesprek plaats waarbij wensen, verwachtingen, verplichtingen in het kader van de Wet Poortwachter en het verloop van het traject met elkaar worden besproken. Daarnaast gaan de mogelijkheden en beperkingen voor het vinden van passend werk in kaart brengen. Op basis van de gesprekken en de bestudering van de benodigde dossierstukken stelt de re-integratiecoach een Re-integratieplan op. Het persoonsprofiel en zoekprofiel van staan in het plan beschreven. 

Het traject is onder te verdelen in 2 fases 

Fase 1: Zelf- en loopbaananalyse

De gesprekken zijn in de eerste fase gericht op het vinden van antwoorden op de vragen:

  • Wat kan ik?
  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • en hoe kom ik daar?

Het maken van een beroepskeuzetest en/of persoonlijkheidstest maakt onderdeel uit van deze fase. Een beroepskeuzetest geeft een helder beeld van de competenties, interesses en voorkeur van arbeidsgebieden. Middels interventies en het maken van opdrachten die je digitaal ontvangt, worden je kwaliteiten, valkuilen, (levens)waarden en belemmeringen in kaart gebracht. Gedurende het traject ontwikkel je als persoon en ontdek je wat je nu echt wil en welke baan passend is. Je vindt antwoorden op de vragen: 

  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat maakt mij enthousiast?
  • Wat is mijn toekomstvisie?

Soms is het nodig om extra aandacht te geven aan het verwerken van het verlies van een baan. Het erkennen en leren omgaan met de emoties die gedurende het proces van verandering en herstel aan de oppervlakte komen, maakt het mogelijk om constructief aan de toekomst te werken.

Fase 2: Arbeidsmarkt betreden

De arbeidsmarkt van nu stelt hoge eisen. Hoe benader je de arbeidsmarkt op een manier die bij je past?

Deze fase is gericht op het actief betreden van de arbeidsmarkt. Een (individuele) netwerk- en sollicitatietraining maakt onderdeel uit van deze fase waarbij je intensief wordt ondersteund bij de zoektocht naar passende functies en werkervaringsplek. Een werkervaringsplek geeft je de gelegenheid om in de praktijk na te gaan of een baan past bij je belastbaarheid en of je het werk leuk vindt. 

Je leert o.a. een sterk cv op te stellen en effectieve sollicitatiebrieven te schrijven. Hierdoor groeit je vertrouwen om  juist die bedrijven te benaderen waar je graag aan de slag wilt.

Heb je nauwelijks tot geen ervaring in solliciteren of is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesolliciteerd? Vind je het nog spannend om een sollicitatiegesprek te voeren? We gaan net zolang oefenen totdat je je zeker genoeg voelt. We gaan na wat je wel en liever niet wilt vertellen over bijvoorbeeld je thuissituatie of belastbaarheid. Wat vertel ik wel en wat wil ik liever voor mezelf houden? 

Een (individuele) netwerk- en sollicitatietraining helpt je om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. In een persoonlijk koersplan staan concrete stappen vermeld.

Je bent er klaar voor om de arbeidsmarkt actief en met vertrouwen te betreden.

Ervaring van Sylvia

Twijfels om het traject te starten had ik niet. Het was meer mijn gebrek aan vertrouwen waardoor ik totaal geen zicht had op mijn toekomstige baan. Ik dacht: “als ik mijn werk in de zorg niet meer kan doen, wat dan wel?”

Waar ik veel waarde aan hecht is dat ik heb ontdekt wat ik wil in de toekomst. Ik heb heel iets nieuws gevonden waar ik zonder hulp nooit aan gedacht zou hebben. Gedurende mijn stage bij een administratiekantoor kreeg ik het gevoel van “oh dit werk vind ik leuk” en heb ik me ingeschreven voor een opleiding. Een nieuw talent in mij is aangeboord. Ik had dat nooit verwacht en ook nooit durven dromen.

Wat mij het meeste is bijgebleven is het ontdekken van andere mogelijkheden en daar ook naar handelen in plaats van opzij te leggen. Er zijn concrete acties uit voortgekomen. Het heeft ertoe geleid dat ik meer vertrouwen heb in mijn kwaliteiten en capaciteiten. En de durf om daar iets mee tee doen.

Annemarie is oprecht en eerlijk, ik had nooit het idee dat ik iets moest doen omdat ze het zei maar omdat het goed was voor mezelf. Ik heb me altijd prettig gevoeld bij haar omdat ik alles kon zeggen en me niet anders hoefde voor te doen. Ze was er voor mij.

Sylvia Davidse

Waarom Beweeg & Beleef coaching en counselling

  • Persoonlijke begeleiding 
  • Oplossingsgericht
  • Praktisch
  • Bestaand netwerk
  • Maatwerk

Je bent van harte welkom

Ben jij benieuwd of dit traject bij jou past en wil je graag kennis met mij maken, klik dan op onderstaande button.