Re-integratie

Spoor 2

Een adequaat re-integratietraject 

Je bent op zoek naar een adequaat traject waarbij persoonlijke aandacht voor de medewerker voorop staat.

Een medewerker kan zijn of haar eigen werk niet meer hervatten door een langdurige periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Geen leuke situatie. De medewerker zal in het kader van spoor 2 een andere weg moeten kiezen bij een andere werkgever. Als werkgever wil je de medewerker zo goed mogelijk ondersteunen in het vinden van ander werk dat past bij zijn belastbaarheid en wensen. 

Een re-integratieconsultant biedt uitkomst en zal de medewerker actief begeleiden in zijn of haar zoektocht naar passend werk. 

Werkwijze

De gesprekken (sessies) van 1,5 uur vinden in overleg met de medewerker om de week op kantoor plaats. Indien gewenst is het mogelijk, afhankelijk van de belastbaarheid van de medewerker, om enkele gesprekken al wandelend plaats te laten vinden. Het voordeel van wandelen is dat de deelnemer letterlijk in beweging komt. De natuurlijke omgeving werkt rustgevend en wordt als extra element meegenomen in het gesprek, waardoor inzichten op een andere manier ontstaan. Deelnemers geven aan dat wandelcoaching een positief effect heeft op hun herstel en welbevinden. 

De werknemer ontvangt bij aanvang van het traject een werkboek om thuis rustig door te nemen en om opdrachten verder uit te werken. De gesprekken zijn in de eerste fase gericht op het vinden van antwoorden op de vragen: wat kan ik, wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik daar?  De tweede fase is meer actiegericht. Er wordt een plan van aanpak samengesteld waarin concrete stappen staan vermeld richting de arbeidsmarkt, op een manier die bij de persoon past.

Afhankelijk van de omstandigheden zowel zakelijk als privé, kennis en ervaringen, motivatie,  leervermogen, tempo, mogelijkheden en persoonlijke wensen is een traject van minimaal 3 en maximaal 9 maanden wenselijk.

Intakegesprek

Er vindt een uitgebreid intakegesprek plaats met de medewerker waarbij wensen, verwachtingen, verplichtingen in het kader van de Wet Poortwachter en het verloop van het traject met elkaar worden besproken. Daarnaast worden de mogelijkheden en beperkingen voor het vinden van passend werk doorgenomen. Op basis van gesprekken met de medewerker en de bestudering van de benodigde dossierstukken stelt de re-integratieconsultant een Re-integratieplan op. Het persoonsprofiel en zoekprofiel van de medewerker staan in het plan beschreven. 

 

Het traject is onder te verdelen in 2 fases 

Fase 1: Zelf-en loopbaananalyse 

De gesprekken zijn in de eerste fase gericht op het vinden van antwoorden op de vragen: wat kan ik, wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik daar? Het maken van een beroepskeuzetest maakt hier onderdeel van uit. Soms is het nodig om extra aandacht te geven aan het verwerken van het verlies van een baan. Door op een goede manier afscheid te nemen van het oude ontstaat er  ruimte voor een nieuw toekomstperspectief. 

De arbeidsmarkt van nu stelt hoge eisen. Hoe benader je de arbeidsmarkt op een manier die bij je past? De medewerker leert effectieve sollicitatiebrieven te schrijven en een sterk cv op te stellen. Een individuele sollicitatietraining maakt het de medewerker mogelijk de arbeidsmarkt met vertrouwen te betreden.

Fase 2: Arbeidsmarkt betreden

De tweede fase is gericht op het actief betreden van de arbeidsmark. Denk daarbij aan vacatureanalyse, intensieve ondersteuning bij de zoektocht naar passende vacatures en werkervaringsplek. Een (individuele) netwerktraining en het oefenen van netwerk-en sollicitatiegesprekken helpen de medewerker zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. In een persoonlijk plan van aanpak staan concrete stappen vermeld om de arbeidsmarkt actief te betreden. 

Waarom Beweeg & Beleef coaching en counselling

  • Individuele begeleiding 
  • Maatwerk
  • Oplossingsgericht
  • Praktisch
  • Bestaand netwerk