Je bekijkt nu In 7 stappen op weg naar een succesvol en zinvol leven

In 7 stappen op weg naar een succesvol en zinvol leven

De mist hangt nog over de velden in de vroege ochtend, het belooft een prachtige zonnige dag te worden. Met de auto op weg naar collega wandelcoach Annemiek van der Velden in Wichmond, een dorp in de gemeente Bronckhorst in de provincie Gelderland. Een mooie gelegenheid om ook dit stukje Nederland te ontdekken.
Na een klein uurtje rijden, leid een landelijke weg tussen vele velden mij naar de woning van Annemiek. waar tevens haar praktijk De Gouden Wandeling is gehuisvest. Vanuit haar praktijk begeleidt zij mensen op het gebied van loopbaan, communicatie en zingeving.
We starten met onze wandeling en lopen in een gevarieerde omgeving. Weilanden met koeien, afgewisseld met smalle wandelpaadjes door een bos met prachtige oude bomen en enkele riviertjes.

Succes
Onderweg komt het onderwerp succes aan de orde. Het is leuk om met elkaar over dit onderwerp te sparren, aangezien wij beiden als ondernemer onze passie voor wandelen en coachen uitoefenen en daar op onze eigen unieke wijze succesvol in willen zijn. Zowel fysiek als mentaal komen wij in beweging en vragen met betrekking tot succes borrelen op.

  • Welke betekenis geef jij aan het woord succes?
  • In welke vorm draag jij succes uit?
  • Wat doet succes met je?

Wat betekent succes voor jou?
Annemiek:“succes betekent voor mij dat je optimaal je talenten vorm geeft en inzet. Het heeft voor mij te maken met flow, dat ervaar ik als ik dat doe waar ik goed in ben en blij van word. In mijn leven en werk is dat onlosmakelijk verbonden met het aanwezig zijn in relatie met de ander”

Succes is zoveel meer dan geld alleen
Succes is voor mij niet statisch maar een vloeiende beweging in geven en nemen. Door het bieden van mijn diensten leer ik anderen die zijn vastgelopen weer in beweging te komen. Ik ontvang daarvoor inkomen die ik vervolgens investeer in mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling, zodat ik mijn kennis en ervaring weer kan doorgeven aan anderen. Zo ontstaat er een wisselwerking in ieders voordeel tussen alle partijen.

Het zien van kansen op je pad
Succes komt niet vanzelf, je zal toch echt zelf het heft in handen moeten nemen om je wens te verwezenlijken. Nieuwsgierigheid en een open houding voor alles wat op je pad komt ondersteunt je in het vinden van het succes.

Balans zoeken
Annemiek: “het blijft een kwestie van zoeken naar de juiste balans tussen het organisch laten ontstaan enerzijds en anderzijds je persoonlijke kracht actief gebruiken om door te zetten.” Die balans is voor Annemiek een belangrijk onderdeel van succes.

We lopen voorbij een weiland met prachtige koeien. Annemiek vraagt aan mij in welke koe ik mijzelf zie. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het wordt de koe die ons nieuwsgierig aankijkt en ons met de ogen volgt. Zo wil ik in het leven staan: open en nieuwsgierig naar alles wat er op mijn pad komt, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe soms spannende dingen doen. Het blijven streven naar een harmonieus en zinvol leven.
Annemiek kiest voor een liggende koe, genietend van de zon en die rust uitstraalt zonder zich druk te maken over wat anderen er eventueel van zullen denken.

Kijk eens naar de natuur om je heen
De herfst is een periode van oogsten. We plukken de vruchten en genieten ervan. Periodes van groei in de lente en bloei in de zomer gingen daar aan vooraf. De natuur heeft zo zijn eigen tempo voor het behalen van dit succes, we dienen ons daar bij neer te leggen.

Stel jezelf de volgende vraag
Vergelijk je eigen proces in succes eens met de seizoenen. In welke fase zit jij in het proces en hoe kan jij ervoor zorgen dat je de vruchten plukt van je succes?

In 7 stappen op weg naar een succesvol en zinvol leven
Stephen R. Covey heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de literatuur over succes die sinds 1776 in Amerika was verschenen en schreef een boek over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap dat je op weg helpt naar een succesvol en zinvol leven. Het is de weg van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid en van onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid.

De 7 eigenschappen van Stephen Covey:
Overwinningen op jezelf is een fase van het ontwikkelen van autonomie.

1. Wees proactief
Proactieve mensen zijn in staat om hun gedrag te laten bepalen door wat ze zelf belangrijk vinden in plaats van hun gedrag te laten bepalen door omstandigheden. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt in een bepaalde situatie op je werk of thuis. Welke eerste stap kan je zelf zetten? Neem als eerste het initiatief om te handelen.

2. Begin met het einde voor ogen
Een manier om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is, is het voorstellen van het afscheid van je leven. Sta eens stil bij dat moment. Wat zou je willen dat anderen over jou als persoon gingen zeggen? Wat voor bijdragen zou je vermeld willen zien? Kortom: Wie wil je zijn en wat wil je doen?

3. Belangrijke zaken eerst
In deze fase breng je de inzichten opgedaan in stap 1 en stap 2 in praktijk. Stel prioriteiten om je doel te bereiken.

Overwinningen met de omgeving: je weet nu waar je voor staat en naar toe wilt

4. Denk in termen van winnen/winnen
Streef naar wederzijds voordeel voor beide partijen in alle interacties. Ga ervan uit dat er voor iedereen genoeg is. Succes hoeft niet ten koste te gaan van iemand anders. Winnen/winnen is het geloof in een derde weg. Het is niet jouw benadering, ook niet de mijne, het is een betere, hogere benadering.

5. Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden
Leer eerst te luisteren naar anderen zonder te oordelen en zonder advies te willen geven.

6. Werk synergetisch,  1 + 1 = 3
Uitgangspunt bij synergie is ervan uitgaan dat alle betrokken partijen gezamenlijk meer inzicht verschaffen. Het vereist een mate van zekerheid, openheid en avontuurlijkheid, aangezien je niet weet waar dat contact naar toe zal leiden.

7. Houd de zaag scherp, eigenschap van vernieuwing
Betekent het in conditie houden van 4 dimensies namelijk: het lichamelijke, spirituele, geestelijke en de sociaal-emtionele dimensie.

(bron: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey)

img0469

Geef een reactie