Je bekijkt nu Met vertrouwen het pad richting mijn doel vervolgen

Met vertrouwen het pad richting mijn doel vervolgen

Aangekomen bij het restaurant waar ik regelmatig start met mijn wandelingen merk ik dat de regen, die vanmorgen met bakken naar beneden kwam, enigszins is afgenomen. Gelukkig maar, want vandaag ga ik op pad met Leila Wijnhoven, eigenaar van Constancia Productions die staat voor presenteren van programma’s en produceren van audio- en videoreportages. Het eerste wat ik zie en hoor is haar sprankelende lach, een zonnestraal waarmee ze deze regenachtige ochtend verwarmt. Ze trekt haar laarzen aan en verscholen onder de paraplu’s starten wij onze wandeling richting het bos.

Mijn drijfveer
Onderweg vraagt Leila wat mijn drijfveer is geweest om te kiezen voor wandelcoaching. Dat is achteraf niet zo moeilijk geweest, het antwoord lag zo dicht bij alleen merkte ik het niet op. Ik loop al geruime tijd met mijn hardloopgroepje en dat samen in beweging zijn in de buitenlucht en bijpraten, daar kan ik echt van genieten. In mijn werk vind ik het geweldig om te zien hoe anderen middels coaching in beweging komen en zich op zowel professioneel en persoonlijk vlak ontwikkelen.

Een combinatie met coachen en buiten zijn was al snel gemaakt. Niet iedereen kan hardlopen dus ben ik gaan wandelen. Met wandelen ontdekte ik voor mijzelf de toegevoegde waarde van de natuur. Natuur is er gewoon, of je het er nu mee eens bent dat de bladeren vallen of niet, je hebt het ermee te doen. Dat gevoel van acceptatie op dat moment, dat het er gewoon mag zijn, geeft rust. De natuur heeft mij geleerd anders te kijken naar zaken die mij bezig houden.

Toekomst
Ik loop samen met Leila over haar “professionele pad” en vraag hoe ze haar toekomst als ondernemer ziet, wat is haar doel? Ze geeft aan dat ze weet dat ze op de goede weg is, haar doel is helder. Dat geeft haar vertrouwen om af en toe onbekende wegen in te slaan. Voelt het niet goed dan kan ze altijd weer een besluit nemen om terug te lopen. We lopen bewust een ander pad in om te ervaren hoe dat voor haar is. Het is een breed pad, aan de zijkanten staan de bomen netjes achter elkaar op een rij. Naast enkele losse takken op de grond ziet het pad er gestructureerd en bijna schoon uit. Zelfs de stevige wind van afgelopen dagen is het niet gelukt er een ongeordend pad van te maken.

Perfectionisme stagneert mijn creativiteit
Leila geeft aan terug te willen lopen, dit voelt niet goed, ook al is het uizicht nog zo mooi. Op de kruising staan we stil en kijken opnieuw naar het pad van haar doel. Dat ziet er even anders uit; meer takken en chaos op de grond en het pad is smaller. Het vorige pad is volgens Leila wel mooi, maar ook saai, het is geen uitdaging meer. Die uitdaging komen we in de vorm van een grote plas tegen, waar wij met een grote boog door de modder omheen ploeteren. Ze kijkt naar de grote plas water en vraagt zich af of dit beeld haar onzekerheid, die in sommige gevallen naar boven komt drijven, symboliseert. Leila zegt: “Het is niet de onzekerheid. De plas symboliseert mijn creativiteit die aangeeft dat het niet allemaal zo netjes en perfect hoeft te zijn. Het is goed om mijn vak perfect uit te oefenen, maar soms wil ik het te perfect waardoor het proces van creativiteit stagneert.

Het pad richting doel
We lopen terug in stilte, het enige geluid dat opvalt zijn de regendruppels die zachtjes op de paraplu’s tikken. We genieten van de omgeving en rust en laten onze indrukken en inzichten bezinken. De wandeling is voorbij, de tijd vliegt om. Tot slot zegt Leila: “Ik durf steeds meer op mijn gevoel en intuïtie in te gaan en dat geeft zekerheid om met vertrouwen het pad richting mijn doel te vervolgen.”

Dank je wel Dappere Stapper voor je gezelschap en inspiratie. Ik heb ervan genoten.

Artikel: Doel voor ogen hebben
Een doel is een wens dat je graag wil bereiken of iets dat je graag zou willen kunnen. Een doel geeft richting in je leven. Gedachten en handelen zijn gericht op het halen van je doel, dat motiveert en geeft energie.

Stappen richting je doel
Neem even de tijd voor jezelf, ontspan en ga na wat je graag zou willen bereiken. Het gaat erom wat je wel wil en niet wat je niet wil. Velen vinden het makkelijker om aan te geven wat ze niet willen. Geldt dat ook voor jou? ga dan na wat je daarvoor in de plaats wil.
Door de volgende vragen met ja te beantwoorden, vergroot je de kans op succes.

  • Is het doel concreet?
  • Is het doel positief geformuleerd?
  • Ligt het binnen je eigen verantwoordelijkheid om je doel te bereiken?
  • Is de situatie helder waarin je het gewenste doel wil doen?
  • Is het doel haalbaar?

Wees flexibel en mild voor jezelf
Als je merkt dat het realiseren van je doel teveel energie kost, is wellicht het omschreven doel een te grote stap. In dit geval kan je het hoofddoel onderverdelen in subdoelen. Met kleine stapjes kom je er uiteindelijk wel. Heb je het gevoel een andere weg in te willen slaan, maak dan bewust deze keuze en probeer het uit met de wetenschap dat je altijd weer terug kan. Wellicht kom je tot de ontdekking dat een andere doel beter bij je past. Lukt het even niet, zie dit dan als stilstaan en niet als achteruitgang. Onderweg (letterlijk) stilstaan geeft je de gelegenheid jezelf de vraag te stellen: Ben ik op de goede weg en hoever sta ik ten opzichte van mijn gewenste doel? Bovendien is stilstaan een manier om te ontspannen, te erkennen en te genieten van de stappen die je inmiddels hebt gezet.
__________________________________________________________

Maandelijks gaat wandelcoach Annemarie van Doorn op stap met iemand om te bomen over allerlei zaken die er toe doen in het leven. Niet wetend waar de weg naar toe zal leiden, wordt de natuurlijke omgeving ter inspiratie ingezet. Hierdoor ontstaat vanzelf een verhaal.

Ben jij die dapper stapper?
De dappere stapper houdt van wandelen, vindt het leuk om met elkaar van gedachten te wisselen en staat open voor het delen van kennis, bijzondere verhalen en ervaringen. Middels een blog worden tips, inzichten of levensmoto’s die onderweg zijn ontstaan, gedeeld met anderen.

Neem gerust contact op via het contactformulier of bel naar 06-10368351.

Geef een reactie