Je bekijkt nu Een dankbaar en blij mens

Een dankbaar en blij mens

“Het verbaast mij dat het zo lang heeft geduurd maar uiteindelijk heeft de zoektocht naar mijzelf er toe geleid dat ik nu veel scherper zie waar ik mijn aandacht op moet richten en wat mijn valkuilen zijn.” zegt Babette. Dit keer is Babette de dappere stapper die met mij meewandelt in de omgeving van Rhijnauwen in Bunnik.

Babette vertelt over haar zoektocht naar haarzelf. Door gebeurtenissen in de afgelopen jaren op zowel werk als privégebied, had ze het gevoel dat ze elke keer van haar pad werd afgetrokken. Het frustreerde haar dat ze vooruit wilde, maar niet wist hoe. Een periode van dwalen brak aan. Vragen als wie ben ik en wat wil ik in de toekomst, kwamen aan de orde. Ze heeft ervaren wat het is om in een dal terecht te komen en daardoor de grip op het leven kwijt te raken. Haar blik was letterlijk naar beneden gericht waardoor ze het contact met haar omgeving verloor. De veiligheid en de warmte die ze vindt in het geloof heeft ervoor gezorgd dat ze er krachtiger uit is gekomen, samen met haar partner.

“Het wonderlijke is dat er in een periode van neerslachtigheid, hoop blijft. Er komt een moment dat je weer gaat voelen dat de zon je verwarmt. Je recht je rug, kijkt op en ontdekt opnieuw de omgeving. Je ziet daardoor zoveel meer! Nieuwe kansen dienen zich aan, je krijgt weer het gevoel de regie te kunnen nemen over je eigen leven. Het feit dat de omstandigheden en mijn reactie daarop niet mijn toekomst bepalen, heeft van mij bovendien een dankbaarder en blijer mens gemaakt.”

Vanuit de juridische wereld van advocatuur wil Babette haar blik verruimen. Hoe de toekomst er concreet zal uitzien weet ze nog niet. Ze omschrijft zichzelf als een bouwer die projectmatig sterk is. Vanuit een basis laag voor laag iets nieuws willen neerzetten, met het volle bewustzijn dat verschillende mensen met hun eigen unieke kwaliteiten en talenten zorg dragen voor het realiseren van het bouwwerk. Het gevoel dat je deel uitmaakt van een team dat is waar Babette voor wil gaan.

We lopen verder en we merken op hoe mooi de natuur om ons heen is, de kleuren die langzaam overgaan van groen in rode en gele herfsttinten. De frisse wind waait om ons heen en voelt koud aan. Gelukkig schijnt de zon door het bladerdak heen om ons te verwarmen. Met een glimlach op ons gezicht kijken we om ons heen, alsof we de omgeving voor het eerst zien. Wij zijn dankbaar dat we hier mogen zijn.

Dat doet mij denken aan de houdingen die de essentie vormen voor het beoefenen van mindfulness, beschreven in het boek Mindfulness en Stressreductie geschreven door Bob Stahl en Elisha Goldstein. Wat mij aanspreekt zijn de houdingen: frisse blik, niet- oordelen, compassie met jezelf, onafhankelijk zijn en laten zijn. Bij het aannemen van deze houdingen bekijk je de dingen nieuwsgierig, alsof je ze voor het eerst ziet, vanuit een neutrale positie neem je waar zonder de dingen te beoordelen of ze goed of fout zijn. Je leert met mildheid, zonder zelfverwijt naar jezelf kijken en eigen ervaringen op waarde te schatten om na te gaan wat waar of niet waar is. Gewoon de dingen laten voor wat ze zijn. Met het aannemen van deze houdingen leer je meer te genieten van het moment.

We eindigen onze wandeling met een levensmoto van Babette:
“Spelenderwijs dingen doen leidt tot vreugde in het leven.”

Babette de Keijzer is eigenaar van Leeef! coaching en counselling.

__________________________________________________________

Maandelijks gaat wandelcoach Annemarie van Doorn op stap met iemand om te bomen over allerlei zaken die er toe doen in het leven. Niet wetend waar de weg naar toe zal leiden, wordt de natuurlijke omgeving ter inspiratie ingezet. Hierdoor ontstaat vanzelf een verhaal.

Ben jij die dapper stapper?
De dappere stapper houdt van wandelen, vindt het leuk om met elkaar van gedachten te wisselen en staat open voor het delen van kennis, bijzondere verhalen en ervaringen. Middels een blog worden tips, inzichten of levensmoto’s die onderweg zijn ontstaan, gedeeld met anderen.

Neem gerust contact op via het contactformulier of bel naar 06-10368351.

gratefulbewerkt-1

Geef een reactie